Ga naar de inhoud
Home » Blog » Prompt Engineering – Een Introductie Voor Beginners

Prompt Engineering – Een Introductie Voor Beginners

    Als je op deze pagina beland bent dan weet je waarschijnlijk al het een en ander over kunstmatige intelligentie (AI) of tools zoals ChatGPT.

    En je hebt ook al wel wat met ChatGPT gespeeld… Grote kans dat je onder de indruk was van wat een ‘online tooltje’ aan informatie kan produceren.

    En je dacht: Wow… ik wist niet dat deze technologie al zo ver ontwikkeld was.

    Nou ja, en ook jij kunt hier maximaal gebruik van maken!

    En gelijk heb je. AI is in sneltreinvaart vele vakgebieden aan het veranderen. Van marketing en copywriting tot design of programmeerwerk. Waarom zou jij hier ook niet gebruik van maken?

    In deze Starters Gids voor Prompt engineering neem ik je mee in alles wat jij moet weten om maximaal gebruik te kunnen maken van deze nieuwe ontwikkelingen.

    Wat is Prompt Engineering?

    Dit is waar Prompt Engineering om de hoek komt kijken. Prompt Engineering is de skill die je kan onderscheiden van de rest.

    Maar wat is een prompt? Laten we het ChatGPT vragen 🙂

    In de context van kunstmatige intelligentie (AI) verwijst een prompt meestal naar een stuk tekst dat aan een machine learning-model wordt gegeven om te dienen als basis voor het genereren van nieuwe tekst of inhoud.

    Oftewel. De instructie (het stukje tekst) die jij aan ChatGPT geeft zodat hij weet wat jij verwacht. Dat is een prompt.

    Een prompt kan zo simpel zijn als een korte vraag van 3 woorden, of hele alinea’s lang zijn.

    Maar wat is prompt engineering dan?

    Prompt engineering is een techniek binnen de kunstmatige intelligentie (AI) die zich richt op het ontwerpen en optimaliseren van prompts om de prestaties van AI-modellen te verbeteren. In essentie is promptengineering het proces van het formuleren van effectieve prompts die het AI-model helpen om betere resultaten te genereren.

    Dus zo duidelijk mogelijk instructies geven aan tools als ChatGPT en andere AI tools, dat is Prompt Engineering.

    Even een voorbeeld:

    Zie je het verschil tussen de twee instructies? Door de instructie beter te maken, wordt de uitkomst ook veel beter. Maar hoe doe je dit dan, ‘goed prompten’? Dat laat ik je verder op in het artikel zien!

    Wat is Kunstmatige intelligentie?

    Kunstmatige intelligentie is als een slimme computer die kan denken en problemen kan oplossen zoals mensen dat doen, maar dan op een andere manier. In werkelijkheid kan hij niet echt denken, maar dat is wel de makkelijkste manier om het uit te leggen.

    Jaren geleden al konden AI’s professionele schakers verslaan, of een potje League of Legends spelen. Al snel kwamen er tools op de markt die het bedrijven mogelijk maakte om bijvoorbeeld teksten te laten schrijven door tools als Copy.ai en Jasper.ai.

    Het grote publiek maakt kennis met AI toen Openai.com hun tool ChatGPT uitbracht. Hierin demonstreerde het bedrijf de grote vooruitgangen die plaatsgevonden hadden op het gebied van AI.

    Er zijn nog veel meer voorbeelden hoe AI momenteel de wereld aan het veranderen is. Zo kunnen tools als StableDiffusion, Midjourney en DALL·E 2 al levensechte afbeeldingen genereren.

    De belangrijkste skill van de komende decennia wordt: deze tools zo goed mogelijk instructies geven, zodat jij als gebruiker de uitkomst krijgt die jij wilt.

    Wat zijn toepassingen voor jouw werk?

    Als je net de wereld van AI begint te ontdekken zullen niet direct alle mogelijkheden voor jou helder zijn. Dat geeft ook niet, deze wereld gaat pas net voor je open.

    Maar als startpunt hier alvast voorbeelden waarvoor miljoenen mensen elke dag tools als ChatGPT inzetten in hun leven en werk:

    • opstellen van e-mails of nieuwsbrieven
    • automatisch productbeschrijvingen maken
    • social media-berichten te genereren
    • beantwoorden van veelvoorkomende vragen voor de klantenservice
    • gedichten schrijven
    • spelling en grammatica verbeteren
    • opzet voor een artikel maken
    • tekst van bronnen voorzien

    Dit zijn slechts enkele ‘simpele’ voorbeelden van hoe een AI je leven makkelijker kan maken.

    In het volgende hoofdstuk gaan we aan de slag met specifieke voorbeelden en hoe je je prompt zo goed mogelijk maakt.

    De kracht van Prompt Engineering

    Wellicht heb je ze al voorbij zien komen op social media. Mensen die hun creaties delen uit AI tools die afbeeldingen kunnen maken. Deze zien er prachtig uit. Grote kans dat als jij net begint je afbeelding er lang niet zo mooi uit komt te zien.

    Dat is de uitkomst van Prompt Engineering, en daarom is het een skill. Je kunt het namelijk leren, net als hun!

    De eerste afbeelding die ik ook door een AI liet maken zag er zo uit:

    Niet erg indrukwekkend, hè? Dat komt ook omdat mijn instructie niet heel goed was, namelijk: “a dinosaur walking through the Amsterdam canels

    Inmiddels zien mijn afbeeldingen er gelukkig een stuk beter uit :). Wat vind je bijvoorbeeld van de voorbeelden hieronder?

    Maar mijn prompts (of instructies) zijn ook heel wat veranderd. Tegenwoordig zien ze er bijvoorbeeld zo uit: “macro photography of a tortoise; the focus is on the eye, natural environment, clean and sharp focus with a dark background photo, visual intensity 0, muted colour, low lighting, f2.8, 1/2000s, 80mm

    Lijkt niet echt op mijn eerste instructie meer toch? Dat is dus de prompt engeneering! En de kracht er van zie je hierboven direct in het resultaat!

    Zo werkt het eigenlijk voor alle soorten output die je verwacht van een AI-tool (bijvoorbeeld voor een email). Een goede instructie, geeft een betere uitkomst.

    Ik gebruik hier alleen afbeeldingen als voorbeelden, want dit maakt het verschil in uitkomst echt helder en goed zichtbaar :).

    Je eerste prompt

    Als je al bekend bent met tools als ChatGPT, kan je dit stukje overslaan.

    Echter als je nog nooit met deze tools gewerkt hebt, raad ik je aan dit rustig door te lezen :).

    Nu is het tijd voor jou om je eerste instructie (prompt) aan een bijvoorbeeld ChatGPT te geven. Dit is het makkelijkste want je hebt waarschijnlijk al een account. En anders kan je er hier een gratis aanmaken.

    Ik zat als voorbereiding voor deze cursus het Wikipedia artikel over Deep Blue te lezen (de AI schaakcomputer die in 1997 de wereldkampioen versloeg). Ontzettend interessant, maar wel een beetje lang 🙁

    Het is nu heel makkelijk om naar ChatGPT te gaan en te vragen of hij het artikel voor mij wil samen vatten.

    Dit doe je simpelweg door aan ChatGPT te vragen:

    “Vat de volgende tekst voor mij samen: [plak hier je tekst]”

    En binnen enkele seconden krijg ik netjes het volgende antwoord:

    Dat is een stuk efficiënter dan een toch best wel technisch artikel van 1500 woorden te lezen.

    Maarja… soms wil je toch iets meer informatie dan slechts enkele regels.

    Ik was bijvoorbeeld aan het bedenken of een nieuw boek wat mij aangeraden was een goed idee was om te lezen. Dus was ik benieuwd naar waar het boek precies over ging, en wat er in de verschillende hoofdstukken behandeld werd. Nou ChatGPT was mijn redding uiteraard.

    Dus vroeg ik ChatGPT:

    Ken je het boek “Mastering Marketing Agility” van Andrea Fryrear, en kun je mij een samenvatting van elk hoofdstuk geven.

    Het resultaat bespaarde mij een hoop tijd 🙂

    Probeer het nu zelf eens…

    Is het gelukt? Dan heb je nu succesvol je eerste prompt gemaakt.

    Je prompt optimaliseren

    Nu je je eerste prompt gemaakt hebt, is het tijd om te leren prompts te optimaliseren.

    Stel je hebt iets aan ChatGPT gevraagd, maar de uit komst was niet helemaal wat je verwacht had.

    We beginnen met een Prompt Evaluatie. Dit is een methode waarbij je stap voor stap je prompt evalueert en aanpast om tot het gewenste resultaat te komen.

    Eerst, Pauzeer en Evalueer. Neem een moment om te reflecteren op wat je precies van ChatGPT wilde weten en vergelijk dat met het antwoord dat je hebt gekregen. Was je vraag duidelijk genoeg? Heb je alle relevante details verstrekt?

    Nee? Hoe kunnen we dit dan verbeteren?

    Vervolgens, Experimenteer. Probeer verschillende formuleringen of voeg meer specifieke details toe aan je vraag. Soms kan het veranderen van slechts één woord of zin een groot verschil maken in de respons die je krijgt.

    Dit is een proces van vooral heel veel proberen. En het mooie is, ChatGPT wordt nooit moe!

    Als je geïnteresseerd bent geraakt in het onderwerp van Prompt Engineering, hier wat resources om je verder op weg te helpen. Deze kunnen je 100% zeker helpen de perfecte prompt te leren schrijven!

    En als je stap voor stap verder wilt ontdekken hoe je jouw prompts kunt verbeteren, begin dan met onze ‘Starten met AI‘ artikel reeks. Dan weet je zeker dat je alles leert wat nodig is om jouw prompts succesvol te maken!