Ga naar de inhoud
Home » Blog » Starten met AI: Wat je Moet Weten over Prompts Formats

Starten met AI: Wat je Moet Weten over Prompts Formats

  Als je met AI aan de slag gaat, begin je met een prompt. Dat is jouw manier om te zeggen: “Hey AI, dit is wat ik wil dat je doet.” Zo simpel is het. Maar net zoals bij een goede koffie komt het aan op de juiste verhoudingen. Een prompt moet duidelijk zijn, zodat je krijgt wat je vraagt, zonder dat je door een hoop onzin heen moet.

  Denk aan een prompt als een bestelling in een restaurant. Je zegt niet zomaar “geef me eten” – je bent specifiek. “Een club sandwich, geen mayo, extra frietjes”, zo werkt het ook met AI. Hoe beter je bestelling, hoe beter je lunch. En in onze wereld, hoe beter je prompt, hoe beter je AI-oplossing.

  Waarom is het format van een prompt zo belangrijk? Nou, dat bepaalt hoe je AI je vraag interpreteert en wat voor antwoord je terugkrijgt. Het is de basis van hoe jij en je AI samenwerken. En laten we eerlijk zijn, als ondernemer wil je toch geen tijd verspillen aan misverstanden?

  We gaan het dus hebben over hoe je die perfecte prompt formuleert. Dat is wat we doen bij De Prompt Engineer – we zorgen ervoor dat je praatjes met AI geen gebakken lucht zijn. Dus, lees verder, en leer hoe je AI voor je kan laten werken, niet andersom.

  De Rol van Formats

  Laten we het hebben over formats. In de wereld van AI is een format geen ingewikkeld concept. Het is gewoon de manier waarop je je vraag aan de AI stelt, zodat je precies terugkrijgt wat je nodig hebt. Het is alsof je een routebeschrijving maakt; hoe duidelijker je aanwijzingen, hoe minder kans dat je verdwaalt.

  In de kern, een format is jouw persoonlijke template. Het geeft structuur aan je prompt en vertelt de AI de beste manier om te reageren. Dit kan variëren van een simpel ja of nee tot een uitgebreid verslag. Je kiest een format gebaseerd op wat je wilt bereiken. Wil je een snelle update of een diepe analyse? Jouw keuze in format legt de basis.

  En hier komt het interessante: door het juiste format te kiezen, neem je de leiding over het gesprek. Je wijst de AI in de richting die jij uit wilt. Dit is essentieel, want hoe beter jouw instructies, hoe slimmer en gerichter de AI voor je werkt.

  Dus, onthoud goed, formats zijn jouw gereedschap om de AI duidelijk te maken wat je wilt. Ze zorgen ervoor dat de AI jou begrijpt, net zoals je zou willen dat een goede collega je begrijpt.

  Het Belang van het Juiste Format

  Stel je voor dat je een gereedschapskist hebt. Elk gereedschap heeft een specifiek doel: een hamer voor de spijkers, een schroevendraaier voor de schroeven. In de dialoog met AI zijn formats jouw gereedschap. Het juiste format gebruiken is als het kiezen van de juiste tool voor de klus – het maakt je werk makkelijker, sneller en efficiënter.

  Waarom zijn formats zo belangrijk? Simpel. Ze bepalen hoe je boodschap wordt ontvangen en verwerkt. Een helder en goed gekozen format zorgt ervoor dat je AI precies begrijpt wat je wilt hebben. Het is het verschil tussen een antwoord dat je direct kunt gebruiken en een dat je eerst nog moet ontcijferen.

  Laten we een voorbeeld nemen: je vraagt AI om marktgegevens te analyseren. Zeg je gewoon “analyseer de markt”, dan krijg je een berg data zonder duiding. Maar vraag je “geef me een lijst van de top 5 snelst groeiende technologiemarkten in 2022, met groeipercentages”, dan krijg je precies dat: een schone, bruikbare lijst.

  Kortom, het format van je prompt zet de toon. Het vertelt je AI niet alleen wat je vraagt, maar ook hoe je de informatie wilt ontvangen. Duidelijkheid, bruikbaarheid, en efficiëntie staan voorop. Met het juiste format komt je AI als een betrouwbare partner naast je te staan. En dat is wat we willen, toch? Samen met AI de toekomst in navigeren, zonder tijd te verliezen aan ruis.

  Meest Gebruikte Prompt Formats

  Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de meest gebruikte formats voor tools als ChatGPT. Er zijn nog veel meer formats om te leren, maar als je deze kent, ben je al een heel eind op weg.

  Voor het gemak hebben we er bij gezet wanneer ze meestal gebruikt worden, en wat je voor output kunt verwachten. Als laatste hebben we kort enkele voor- en nadelen van deze formats opgenoemd. Succes!

  Top 5 meest gebruikte prompt formats voor ChatGPT

  1. Concise: Dit format is gericht op het verkrijgen van een beknopt en direct antwoord. Het is ideaal voor snelle informatie of antwoorden op eenvoudige vragen.
  2. Step-by-step: Hierbij krijg je gedetailleerde, sequentiële instructies of verklaringen. Dit format is uitstekend geschikt voor handleidingen, recepten, of doe-het-zelf instructies.
  3. FAQ: Dit format wordt gebruikt voor het beantwoorden van veelgestelde vragen. Het is nuttig voor klantenservice of productondersteuning, waarbij duidelijke en directe antwoorden vereist zijn.
  4. Summary: Dit format is gericht op het verstrekken van een samenvatting van de belangrijkste punten van een bepaald onderwerp. Het is handig voor het samenvatten van artikelen, boeken, of lezingen.
  5. Listicle: Dit format presenteert informatie in een lijstvorm. Het is ideaal voor het organiseren van ideeën, tips, of ranglijsten, en biedt een duidelijke en gestructureerde weergave van informatie.

  Deze formats kunnen aanzienlijk variëren in lengte en toon, afhankelijk van het specifieke gebruiksscenario en de doelgroep.

  In de tabel hieronder vind je een overzicht van de meeste prompt formats die je kunt bedenken. Let op deze tabel is breed en kan je links-rechts scrollen voor meer informatie!

  FormatBeschrijvingGebruiksscenarioLengteToonVoordelenNadelen
  DefaultStandaard gedetailleerd antwoord zonder specifieke richtlijnen.Algemene vragen waarbij geen specifieke stijl nodig is.VariabelNeutraalVeelzijdig en breed inzetbaar.Kan onvoldoende zijn voor specifieke vereisten.
  ConciseEen beknopte uitleg of antwoord.Snelle informatie of antwoord op simpele vraag.Kort (1-2 zinnen)InformatiefTijdbesparend, direct.Mist detail en diepgang.
  Step-by-stepGedetailleerde, opeenvolgende instructies of verklaringen.Handleidingen, recepten, DIY-instructies.Medium tot LangInstructiefDuidelijk en makkelijk te volgen.Kan te gedetailleerd zijn voor sommigen.
  Extreme DetailZeer gedetailleerde uitleg met veel nuances.Diepgaand onderzoek, complexe onderwerpen.Zeer LangDeskundigZeer informatief en grondig.Overweldigend en zeer tijdrovend.
  ELI5Uitleg in zeer eenvoudige termen, alsof aan een vijfjarige.Ingewikkelde concepten toegankelijk maken.Kort tot MediumEenvoudigMakkelijk te begrijpen en toegankelijk.Kan nuances en complexiteit missen.
  EssayEen gestructureerd betoog over een bepaald onderwerp.Schoolopdrachten, opinieartikelen.LangFormeelGoed voor het ontwikkelen van argumenten.Vereist tijd om te lezen en te schrijven.
  ReportEen formele weergave van informatie, vaak gestructureerd.Zakelijke of academische rapporten.LangFormeel, zakelijkGedetailleerd en goed gestructureerd.Kan droog of te formeel zijn voor sommige lezers.
  SummaryEen samenvatting van de belangrijkste punten.Samenvatten van artikelen, boeken, lezingen.MediumSamenvattendCompact en tijdsefficiënt.Laat details en soms context weg.
  TableInformatie geordend in rijen en kolommen voor overzicht.Data-analyse, vergelijkingen, statistieken.VariabelNeutraalMaakt complexe informatie overzichtelijk.Kan ingewikkeld zijn zonder verklarende tekst.
  FAQAntwoorden op veelgestelde vragen.Klantenservice of productondersteuning.VariabelVraag en antwoordDirect en toegankelijk.Niet geschikt voor diepgaande uitleg.
  ListicleInformatie gepresenteerd als een lijst.Organisatie van ideeën, tips, ranglijsten.Kort tot MediumInformeelLeest makkelijk weg, goed georganiseerd.Kan overkomen als minder serieus.
  InterviewVraag en antwoord formaat tussen twee of meer personen.Profielen, getuigenissen, discussies.Medium tot LangConversatiePersoonlijk en boeiend.Kan minder gestructureerd zijn.
  ReviewBeoordeling of evaluatie van een product, dienst of ervaring.Productrecensies, dienstbeoordelingen.VariabelBeoordelendBiedt perspectief en mening.Subjectief, kan vooringenomen zijn.
  NewsVerslaggeving van recente gebeurtenissen.Actuele gebeurtenissen, breaking news.Kort tot MediumInformatiefActueel en relevant.Kan snel verouderen.
  OpinionEen persoonlijke kijk of standpunt over een onderwerp.Opinieartikelen, editorials.MediumSubjectiefBiedt diepte en inzicht in persoonlijke meningen.Niet altijd gebaseerd op feiten.
  TutorialInstructiegeleide uitleg om iets te leren of uit te voeren.Educatieve content, how-to guides.Medium tot LangEducatiefEducatief en praktisch.Kan basisinformatie overslaan.
  Case StudyDiepgaande analyse van een individueel geval of situatie.Zakelijke strategie, academisch onderzoek.LangAnalytischGedetailleerd en diepgaand.Beperkt tot één geval, mogelijk niet generaliseerbaar.
  ProfileGedetailleerde beschrijving van een persoon, entiteit of groep.Biografieën, bedrijfsprofielen.Medium tot LangBeschrijvendGeeft diepgaand inzicht in het subject.Kan privacy of discretie kwesties oproepen.
  BlogInformele, vaak bijgewerkte berichten of artikelen.Persoonlijke websites, bedrijfsblogs.VariabelPersoonlijkToegankelijk en betrokken.Kan minder gestructureerd of formeel zijn.
  PoemEen stuk tekst geschreven in verzen.Expressie van emoties, ervaringen of verhalen.Kort tot MediumArtistiekCreatieve uitdrukking, breed scala aan stijlen.Interpretatie kan variabel zijn.
  ScriptGeschreven tekst voor speelfilms, theater of uitzendingen.Films, toneelstukken, radioprogramma’s.LangDialoog-gebaseerdGedetailleerd en descriptief.Vereist specifieke format- en stijlkennis.
  WhitepaperInformatief document gericht op een specifiek onderwerp.Zakelijke marketing, technische uitleg.LangProfessioneelGedetailleerd en overtuigend.Kan te technisch zijn voor algemeen publiek.
  eBookEen digitaal boek over een breed scala aan onderwerpen.Educatieve doeleinden, vrijetijdslezen.Zeer LangVariabelToegankelijk en draagbaar.Vereist digitale middelen om te lezen.
  Press ReleaseOfficiële verklaring voor de pers.Bedrijfsaankondigingen, productlanceringen.Kort tot MediumFormeelSnel verspreiden van informatie.Strikt format en vaak promotioneel.
  InfographicVisuele weergave van informatie of data.Educatie, marketing, rapportage.VisueelVisueel informatiefGemakkelijk te consumeren, visueel aantrekkelijk.Beperkte diepgang in informatie.
  WebinarEen seminar of presentatie die online wordt gehouden.Educatieve sessies, online trainingen.Medium tot LangEducatiefInteractief en toegankelijk op afstand.Vereist technologische middelen en planning.
  Podcast ScriptGeschreven tekst bedoeld voor audio-opname.Podcast-afleveringen, audioboeken.Medium tot LangConversatieBoeiend en persoonlijk.Audio-apparatuur en opnamevaardigheden nodig.
  Email CampaignReeks e-mails ontworpen om een boodschap of actie te promoten.Marketing, informatieve updates.Kort tot MediumDoelgerichtDirect en meetbaar.Kan als opdringerig worden ervaren.
  Social Media PostBerichten geschreven voor platforms zoals Facebook of Twitter.Engagement met publiek, snelle updates.KortInformeelBreed bereik, onmiddellijke interactie.Beperkte lengte en diepgang.
  ProposalEen plan of suggestie, vaak schriftelijk ingediend.Zakelijke voorstellen, onderzoeksvoorstellen.Medium tot LangOvertuigendStructuur voor het presenteren van een idee.Vereist overtuigingskracht en duidelijkheid.
  BrochureInformatieve papieren document vaak gebruikt voor reclame.Productinformatie, toeristische gidsen.KortPromotieVisueel en informatief.Beperkte ruimte voor informatie.
  NewsletterRegelmatig verzonden publicatie met nieuws en informatie.Bedrijfsupdates, community nieuws.MediumInformatiefReguliere engagement met publiek.Vereist consistente contentcreatie.
  PresentationEen reeks dia’s of spreeknotities ontworpen om informatie te presenteren.Zakelijke bijeenkomsten, onderwijslezingen.Medium tot LangOvertuigendVisueel ondersteunend en informatief.Afhankelijk van presentatievaardigheden.
  Product DescriptionBeschrijving van de functies en voordelen van een product.E-commerce websites, marketingmateriaal.Kort tot MediumInformatiefDuidelijk en beknopt, verhoogt verkoop.Moet overtuigend zijn zonder te overdrijven.
  Research PaperEen document met de resultaten van origineel onderzoek.Academisch onderzoek, wetenschappelijke publicatie.Zeer LangAcademischGrondig en gedetailleerd.Complex en vereist diepgaande kennis.
  SpeechEen geschreven tekst bedoeld voor een mondelinge voordracht.Politieke campagnes, ceremoniële gebeurtenissen.Medium tot LangOvertuigendPersoonlijk en impactvol.Vereist goede spreekvaardigheden.
  MemoEen korte mededeling of verslag, vaak intern gebruikt.Bedrijfscommunicatie, korte updates.KortZakelijkDirect en functioneel.Beperkt in lengte en detail.
  Policy DocumentDocument dat de principes en regels van een entiteit uiteenzet.Bedrijfsbeleid, overheidsrichtlijnen.Medium tot LangFormeelDuidelijk en regulerend.Kan complex en moeilijk te interpreteren zijn.
  User GuideInstructies en informatie over het gebruik van een product.Productondersteuning, softwarehandleidingen.Medium tot LangInstructiefGebruiksvriendelijk en nuttig.Soms te technisch of uitgebreid.
  Technical DocumentationGedetailleerde informatie over technische producten.Technische ondersteuning, productontwikkeling.LangTechnischZeer informatief en nauwkeurig.Vereist technische kennis om te begrijpen.
  Q&AEen reeks vragen en bijbehorende antwoorden.Interviews, FAQ-secties op websites.VariabelVraag en antwoordDuidelijk en informatief.Kan niet alle informatie diepgaand behandelen.

  Kiezen van het Perfecte Prompt Format

  Als je met AI werkt, is je prompt als een bestelling in een café: specifiek en duidelijk krijg je wat je bestelt. Maar hoe weet je welk ‘gerecht’ je moet kiezen uit het uitgebreide ‘menu’ van prompt formats? Hier zijn een paar eenvoudige tips die je helpen het juiste format te kiezen, afgestemd op je doel en publiek.

  • Ken je Doel: Vraag jezelf af, wat wil ik bereiken met deze prompt? Moet de AI een vraag beantwoorden, een taak uitvoeren, of een creatief idee ontwikkelen? Het doel bepaalt het format. Voor feitelijke informatie is een directe, informatieve prompt het beste. Voor creatieve taken kun je een open-ended vraag stellen.
  • Begrijp je Publiek: Wie gaat deze informatie gebruiken? Technische details zijn prima voor ingenieurs, maar de gemiddelde gebruiker heeft meer aan heldere, begrijpelijke taal. Pas je prompt hierop aan.
  • Simpliciteit is Sleutel: Hoe minder complex je prompt, hoe minder kans op verwarring. Gebruik taal die je ook in een normaal gesprek zou gebruiken. Vermijd vakjargon tenzij het noodzakelijk is.
  • Wees Specifiek: Algemene prompts leveren algemene antwoorden op. Wees zo specifiek mogelijk om de informatie te krijgen die je nodig hebt. Denk aan de belangrijke W’s: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe.

  Door deze stappen te volgen, kies je een format dat niet alleen effectief is, maar ook de dialoog met je AI aangenaam en productief maakt.

  Do’s en Don’ts

  Als het aankomt op het schrijven van effectieve prompts voor AI, is het belangrijk om helder en doelgericht te zijn. Hier zijn enkele essentiële tips en veelvoorkomende valkuilen die je kunt vermijden.

  Do’s voor het Schrijven van Prompts:

  1. Wees Specifiek: Vage prompts leiden tot vage antwoorden. Wees duidelijk over wat je wilt weten of bereiken.
  2. Houd het Kort en Krachtig: Lange, ingewikkelde zinnen kunnen de AI in de war brengen. Gebruik bondige, directe taal.
  3. Ken je Doelgroep: Pas je taalgebruik aan de ontvanger aan. Vermijd technisch jargon, tenzij het noodzakelijk is.
  4. Gebruik Concrete Voorbeelden: Dit helpt de AI om beter te begrijpen wat je zoekt.
  5. Wees Consistent: Gebruik dezelfde terminologie en stijl in je prompts voor consistentie.

  Valkuilen bij het Schrijven van Prompts:

  1. Te Algemeen Zijn: Dit leidt tot antwoorden die niet specifiek genoeg zijn voor jouw behoeften.
  2. Overbodige Informatie Toevoegen: Dit kan de AI afleiden van het werkelijke doel van je vraag.
  3. Te Veel Jargon Gebruiken: Dit kan de AI in de war brengen, vooral als het niet is getraind in jouw vakgebied.
  4. Onduidelijke Doelstellingen: Zonder een duidelijk doel kan je prompt verwarrend zijn en niet de gewenste resultaten opleveren.
  5. Aannames Maken: Ga er niet vanuit dat de AI precies weet wat je bedoelt. Verduidelijk je intentie.

  Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je prompts effectief zijn en de gewenste resultaten opleveren. Onthoud dat het schrijven van een goede prompt een kunst op zich is, en net als bij alle kunsten, wordt je met oefening steeds beter.

  De Kracht van het Juiste Format

  Samenvattend, het kiezen van het juiste format voor je prompts is essentieel voor effectieve communicatie met AI en je publiek. Een goed gekozen format leidt tot duidelijke, bruikbare antwoorden van AI of tot content die resonantie vindt bij je lezers.

  Denk aan formats als gereedschap. Elk heeft zijn eigen doel en sterkte. De kunst ligt in het kiezen van het juiste gereedschap voor de taak. Wees niet bang om te experimenteren met verschillende formats. Dit helpt je om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw doelgroep en doelstellingen.

  Dus hier is mijn oproep aan jou: duik in de wereld van formats. Experimenteer, leer, en vind de perfecte mix die jouw merk en boodschap versterkt. Jouw creativiteit is de limiet. Ga ervoor en maak je communicatie met AI net zo uniek als je bedrijf. Veel succes!

  Ga verder met het optimaliseren van je prompts door dieper te duiken in verschillende tonen en spreekstijlen in deel 2 van deze reeks.